Beeldverslag van de oorlog

Bestel­formulier

Inhoud

Als niet onverdienstelijk amateurfotograaf legde Johan Prinsen (1896-1973) de oorlogsjaren in zijn dorp vast. Of het een bewuste keuze was, weten we niet, maar vanaf het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog fotografeerde Prinsen de gevolgen van de oorlog in zijn dorp. De mobilisatie in de nazomer van 1939 leidde tot de inkwartiering van Nederlandse soldaten. Na de inval van de Duitsers in mei 1940 werden de bruggen over het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart opgeblazen. In de jaren 1941-1943 vorderde en roofde de bezetter de auto van Prinsen en de radio’s en kerkklokken in het dorp. Ook zijn er foto’s van de spannende dagen van de bevrijding in september 1944 en de nasleep hiervan.

Heemkundige Jeroen Arts, historicus Arnoud-Jan Bijsterveld en kleindochter Jola Prinsen bekeken voor dit boek de unieke collectie negatieven en oorlogsfoto’s. Door te letten op visuele en technische details en allerlei bronnen te raadplegen kwamen nieuwe feiten aan het licht. Dit boek beschrijft de afgebeelde personen en gebeurtenissen, de context en de technische aspecten.

In hun alledaagsheid – we zien geen groot geweld en vaak lachende kinderen – tonen de foto’s van Prinsen de gevolgen van de oorlogsjaren voor zijn gezin en de bevolking van een doorsnee dorp in Zuidoost-Brabant.

ONDERWERPEN

Tweede Wereldoorlog, Aarle-Rixtel, Fotografie, Laarbeek, Noord-Brabant, Mobilisatie, Bruggen, Radiovordering, Autovordering, Klokkenroof, Bevrijding.

Specificaties

 

Prijs € 29,95 exclusief verzendkosten
Titel Beeldverslag van de oorlog: Johan Prinsen fotografeert Aarle-Rixtel, 1939-1944
Auteurs Jeroen Arts, Arnoud-Jan Bijsterveld, Jola G.B. Prinsen
ISBN 9789082442861
Verschijnt 25 september 2024. Je kunt je nog aanmelden voor de boekpresentatie op die datum.
Bindwijze Hardcover
Pagina’s ongeveer 150 pagina’s
Druk 1e
Taal Nederlands
Uitgever De Zwaan
Formaat 21 cm x 21 cm
Gewicht [nog niet bekend]
Beeldverslag van de oorlog: Johan Prinsen fotografeert Aarle-Rixtel, 1939-1944

Bovenstaande gegevens worden door Jola Prinsen Levensverhalen uitsluitend gebruikt om je aanmelding of bestelling te verwerken. Je gegevens worden op geen enkele manier met derden gedeeld. Meer informatie kun je in het privacy- en cookiestatement lezen.

Chat openen
1
Waar kan ik je mee helpen?
Hallo, waar kan ik je mee helpen?