Twee draadjes in mijn hoofd

Bestel­formulier

Inhoud

Dit boek combineert het persoonlijke verhaal van een parkinsonpatiënt met feitelijke informatie over de ziekte.

Marti de Brouwer, raadslid en bekende Tilburger, leeft onbezorgd met vrouw en kinderen. Hij heeft een mooie maatschappelijke carrière en zet zich in voor minderbedeelden wanneer hij last krijgt van onverklaarbare fysieke en geestelijke klachten. Na vier onzekere jaren krijgt hij de diagnose. “Meneer De Brouwer, u heeft parkinson.” De impact van die uitspraak op zijn leven kan Marti op dat moment niet voorzien.

De aandoening zorgt voor beperkingen en afwijkend gedrag. Wat doet het voor zijn relatie als zijn gedrag zijn vrouw ’s nachts wakker houdt? Wat is hij nog voor vader als hij terugschrikt van een stoeipartij met zijn dochters? Hoe zorgt hij ervoor dat hij nog voor vol wordt aangezien in zijn raadswerk? Hoe kan hij zich, ondanks zijn beperkingen, blijven inzetten voor anderen? Waarom houdt hij deze neurologische ziekte die zijn gezondheid aantast zo lang geheim? En wat is het resultaat van de deep brain stimulation (DBS) waardoor hij nu “met twee draadjes in zijn hoofd” rondloopt? Dit alles deelt Marti in dit met de nodige humor gelardeerde verhaal.

Marti’s verhaal wordt afgewisseld met feitelijke informatie over parkinson, deels gebaseerd op interviews met Marti’s behandelaars in het ETZ Elisabeth in Tilburg en daarbuiten. Wat is dit voor een ziekte? Waarom is de diagnose zo lastig? Wat zijn mogelijke oorzaken? Hoe ontwikkelt de ziekte zich? Wat moet je als parkinsonpatiënt wel en vooral niet doen? Wat zijn mogelijke behandelingen? Met welke behandelaars krijg je te maken? Kun je nog wel blijven werken als je parkinson hebt? Hoe ga je emotioneel om met deze ziekte? Waarom is bewegen zo belangrijk? Wanneer vertel je aan de buitenwereld dat je ziek bent?

Het boek sluit af met vijfentwintig waardevolle tips van Marti en zijn behandelaars.

Doelgroep

Het boek richt zich op parkinsonpatiënten, hun partners, kinderen, sociale omgeving, werkomgeving en behandelaars.

Onderwerpen

Ziekte van Parkinson, biografie, levensverhaal, waargebeurd verhaal, ervaringsverhaal, gezin en gezondheid, omgaan met gezondheidsproblemen, progressieve ziektes, Deep Brain Stimulation (DBS).

Specificaties

 
Prijs € 24,95 exclusief verzendkosten
Titel Twee draadjes in mijn hoofd: mijn leven zonder en met parkinson
Auteur Jola G.B. Prinsen
ISBN 9789082442854
Verschenen 8 november 2023
Bindwijze Paperback
Pagina’s 175 pagina’s
Druk 1e
Taal Nederlands
Uitgever De Zwaan
Formaat 24 cm x 17 cm x 1,5 cm
Gewicht ± 505 g
Twee draadjes in mijn hoofd

LEESFRAGMENTEN

Bovenstaande gegevens worden door Jola Prinsen Levensverhalen uitsluitend gebruikt om je aanmelding of bestelling te verwerken. Je gegevens worden op geen enkele manier met derden gedeeld. Meer informatie kun je in het privacy- en cookiestatement lezen.

Chat openen
1
Waar kan ik je mee helpen?
Hallo, waar kan ik je mee helpen?